Ugodni prenosniki za vse potrebe

Kako poiskati zmogljiv prenosnik?

Prenosniki so postali nujen pripomoček tako v poslovnem okolju kot tudi za dom, saj uporabniku omogočajo številne prednosti. Prenosniki so prava izbira zaradi svoje prilagodljivosti, saj lahko delate kjer koli in imate pomembne stvari ves čas na dosegu roke. Pravtako prenosniki zaradi svoje optimalnejše oblike in hkrati manjšega obsega strojne opreme za svoje delovanje porabijo bistveno manj električne energije kot običajni računalniki. Prenosniki se med seboj razlikujejo po izgledu, velikosti ekrana in tudi zmogljivost, zato je potrebno pri iskanju pravega prenosnega računalnika dobro pregledati ponudbo na trgu. Odločiti se je potrebno, katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše in na podlagi tega poiskati primeren prenosnik, ki vam bo zagotovil maksimalno zmogljivost in hkrati nizko ceno.

Najcenejši prenosniki visoke kvalitete

Prenosni panelne ograje se delijo v zelo različne kategorije, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti, namembnosti, velikosti, ceni in nekaterih drugih elementih. Glede na množičnost ponudbe boste z malo premišljenega iskanja in raziskovanja z lahkoto našli poceni prenosnike, ki bodo zadostili vašim potrebam. Vendar pri izbiri prenosnika ne sme biti odločilna samo cena, saj v prvi vrsti potrebujete visoko kakovost in morate izbrati dovolj zmogljiv prenosnik, ki vam bo zagotavljal nemoteno delo.

Prenosniki se med seboj razlikujejo po procesorju in sistemskemu pomnilniku (RAM), ki določata, kako hiter bo netbook in koliko programov se lahko hkrati brez težavizvaja. Pomnilnik označujemo v Gb in več Random Access Memory-a pomeni hitrejši ter bolj odziven računalnik. Sodobni prenosniki imajo običajno od 4 GB spomina naprej ter 2-jedrni CPU s hitrostjo vsaj 1 GHz.

Druga stvar, na katero morate biti pozorni pri nakupu prenosnika, je velikost trdega diska. Trdi disk je prostor, kamor shranite vse pomembne dokumente (programe, datoteke, glasbo, fotografije). Dandanes imajo prenosniki veliko prostora za shranjevanje, in sicer večinoma med 80 in 120 GB, mnogi še več.

Tretja ključna stvar, ki vas bo gotovo zanimala, ko boste izbirali najustreznejši alu ograje, je gotovo tudi velikost zaslona. Dejstvo je, da je večji zaslon očem bolj prijazen in je optimalen tudi za ogled filmov ter brskanje po internetu. Ponavadi večji zaslon (od 14 inčev naprej) pomeni tudi boljšo ločljivost slike. Poleg tega je velikost zaslona bistven dejavnik tudi pri teži in življenjski dobi baterije prenosnika.

Eden od ključnih dejavnikov je tudi teža prenosnika, ki je pomembna predvsem v primerih, ko nameravate s prenosnikom veliko potovati. Teža prenosnega računalnika je odvisna od namembnosti prenosnega računalnika in njegove učinkovitosti. Zelo zmogljivi prenosni računalniki za igranje iger lahko tehtajo tudi do 7 kg, medtem ko lažji prenosniki tehtajo 1,1 kg ali manj, vendar so tudi manj zmogljivi in učinkoviti. Če prisegate na zlato sredino, je najboljša izbira za vas klasičen vsestranski prenosni računalnik, ki večinoma tehta približno 2,3 kilograma.

Še zadnji izmed ključnih dejavnikov, ki na začetku vplivajo na vaš izbor prenosnika, je videokartica, ki poskrbi za vizualne učinke pri uporabi prenosnega računalnika. V prenosnikih večinoma ni dovolj prostora za videokartice, kot so vgrajene v klasičnih namiznih računalnikih, zato imajo kot alternativo vgrajeno grafično procesorsko enoto, ki je na voljo v dveh različicah, kot integrirana grafična kartica ali dodeljena (diskretna) grafika.

Prenosni računalniki in vzdržljivost njihove baterije

Pri izbiri prenosnika ključno vlogo gotovo igra tudi zmogljivost baterije, vendar jo lahko bistveno podaljšate tudi z različnimi uporabnimi ukrepi. Eden izmed možnosti za varčevanje baterije je zmanjšanje svetlosti ekrana in izklop ohranjevalnika zaslona, s čimer lahko zelo podaljšate delovanje baterije. Med varčevanje sodi tudi izklop velikih porabnikov energije, kot so LAN povezave in nepotrebni vmesniki. Poleg tega je pri prenosnikih smotrno namesto statusa mirovanja nastaviti preklop na status hibernacije po določenem času neaktivnosti. Za povečanje zmogljivosti baterije lahko poskrbite tudi tako, da izključite prednastavljene naloge in na ta način preprečite konstantno vrtenje trdega diska.

Ko vašega prenosnika dalj časa ne uporabljate, je priporočljivo, da baterije napolnite do 70-procentne zmogljivosti ter jo skupaj s prenosnikom shranite v hladnem in suhem prostoru, saj boste tako ohranili optimalne lastnosti in prenosniku zagotovili dolgo življenjsko dobo.

<Domov